Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

οι ποινές για την ακάλυπτη επιταγή

   Σε συνέχεια προηγούμενης αναφοράς στην ακάλυπτη επιταγή, να προστεθούν και τα εξής : ο νόμος "περί επιταγής" είναι ένας Νόμος του ...1933 (...), με ελάχιστες τροποποιήσεις από τότε και ορίζει ότι η έκδοση ακάλυπτης επιταγής είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών (άρα μπορεί να φτάσει έως το ανώτατο όριο φυλάκισης, που είναι τα 5 έτη) και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ...δραχμών (μη γελάτε, διότι μπορεί να ξαναγίνει επίκαιρος ο Νόμος !!)
   Εάν τώρα κάποιος εκδίδει ακάλυπτες επιταγές .."κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια", η κατώτερη ποινή ανεβαίνει στο ένα (1) έτος (από 3 μήνες).
   Να προσεχθούν ιδιαίτερα και τα εξής : 1. Αν ο δράστης αποζημιώσει πλήρως τον κομιστή της επιταγής πριν τη Δίκη, δεν τιμωρείται, διότι εξαλείφεται το αξιόποινο (αυτός είναι και ο λόγος που οι υποθέσεις αυτές παίρνουν συχνές ή συνεχόμενες αναβολές, καθόσον -υποτίθεται τουλάχιστον- ο εκδότης της ακάλυπτης επιταγής ..ψάχνει για χρήματα, ώστε να πληρώσει την επιταγή).
2. Η ποινική δίωξη δεν ασκείται πλέον αυτεπαγγέλτως, αλλά μόνον κατόπιν εγκλήσεως (μηνύσεως) του τελευταίου κομιστή, ο οποίος την εμφάνισε στην τράπεζα ή εκείνου που την πλήρωσε και την πήρε στα χέρια του !
3. Συνεπώς, για να είναι νόμιμη και εμπρόθεσμη η μήνυση, πρέπει να κατατεθεί στην εισαγγελία, μέσα σε 3 μήνες, από τη σφράγιση της επιταγής, ειδάλλως δεν τιμωρείται ο δράστης !!
   Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας που παίρνει στα χέρια του τη σχετική μήνυση, δε διατάζει προανάκριση, αλλά καλεί απευθείας τον κατηγορούμενο, για να δικαστεί στο αρμόδιο μονομελές πλημμελειοδικείο.
  

1 σχόλιο:

  1. Στην εποχή του ευρώ, οι χρηματικές ποινές, για την ακάλυπτη επιταγή, κυμαίνονται από 29 ευρώ (το αντίστοιχο των δέκα χιλιάδων δραχμών) έως 15.000 ευρώ...Προχθές, παρατήρησα, ότι αφενός Πρόεδρος και Εισαγγελέας, έπαιζαν το παιχνίδι "καλός μπάτσος-κακός μπάτσος", αφού η Εισαγγελέας πρότεινε μεγαλύτερες ποινές, τις οποίες η Πρόεδρος μείωνε τελικά και αφετέρου, υπήρχε μία συνάφεια, ανάμεσα στη φυλάκιση και την χρηματική ποινή : π.χ 10 μήνες-1000 ευρώ, 7 μήνες-700 ευρώ κ.ο.κ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.