Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

η αποπλάνηση παιδιών (ανηλικων) και η ποινική μεταχείρισή της

 Με αφορμή τις μαζεμένες υποθέσεις παιδεραστίας, που ήρθαν στο φως τελευταία, ειδικά στην Κρήτη, ας δούμε τι προβλέπει ο ποινικός μας Κώδικας για το έγκλημα της αποπλάνησης παιδιών.
 Καταρχάς, για τον Έλληνα Νομοθέτη, "παιδί" θεωρείται εκείνο που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη και το αδίκημα και οι αντίστοιχες ποινές, διαμορφώνονται ως εξής :
1. Αν ο παθών δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 12 έτη, μιλάμε για κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (και μέχρι 20 χρόνια)
2. Αν ο παθών είναι μεταξύ 12 και 14, μιλάμε πάλι για κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη (από 5) έως 10 έτη και
3. Αν ο παθών είναι μεταξύ 14 και 15 ετών, τότε μιλάμε για πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
   Πολλά μπορούν να ειπωθούν, εν προκειμένω, για τα όρια ηλικίας του Νόμου, για το κατά πόσον είναι χαμηλά ή όχι, πάντως είναι σαφές ότι συνεχώς βαίνουν μειούμενα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον ηθικό ξεπεσμό της κοινωνίας και το "τέλος της αθωότητας".
   Οι μεγαλύτεροι ασφαλώς θα θυμούνται ότι παλιότερα (και όχι πολύ πίσω) αν έκανες κάτι με 16 ή και 17 χρονη, "την είχες βαμμένη", ενώ τώρα, αν κάνεις σεξ με άτομο ηλικίας 14 ετών και μίας ημέρας (!), δεν πας καν στη φυλακή (λογικά θα πάρεις αναστολή) !!
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
-Όπως έχει ειπωθεί και αλλού, αποπλάνηση δεν συνιστά μόνον η συνουσία, αλλά και όλες οι άλλες παρεμφερείς ασελγείς πράξεις, τις οποίες δε χρειάζεται να κατονομάσουμε.
-Αν μεταξύ δράστη και θύματος τελεστεί γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη (!), αλλά αν ο γάμος είναι προσχηματικός και μετέπειτα ακυρωθεί, η δίωξη προχωρά κανονικά.
-Με φυλάκιση 2 έως 5 ετών απειλείται και εκείνος που εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, κάτω των 15, να παρίσταται σε ασελγείς πράξεις μεταξύ άλλων (τιμωρείται ακόμα δηλ. και το "μάτι", διότι και έτσι τραυματίζεται η παιδική ψυχή).
-Οι ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των 15, δεν τιμωρούνται, εκτός αν ο ένας από τους δύο είναι από 3 έτη και πάνω μεγαλύτερος από τον άλλο, οπότε όμως και πάλι δεν επιβάλλεται ποινή, αλλά αναμορφωτικά μέτρα.
-Όταν οι εν λόγω πράξεις γίνονται επ' αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα, ο δράστης τιμωρείται και με πολύ υψηλές χρηματικές ποινές (έως 500.000 ευρώ !) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.