Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

τζάμπα ξύλο για ανάκληση μήνυσης !

 Κάπου διάβασα σήμερα ότι, στην Κρήτη, ένα ζευγάρι Ινδών, αν δεν κάνω λάθος, ξυλοκοπήθηκε από ομοεθνείς τους, προκειμένου να αποσύρει μήνυση, που είχε υποβάλει για ληστεία !!
 Προφανώς, δεν γνώριζαν οι εν λόγω αλλοδαποί, ότι αυτό ..δε γίνεται, ήτοι ότι η ληστεία (αν είναι ακριβές το ρεπορτάζ) δεν είναι από εκείνα τα εγκλήματα, για τα οποία απαιτείται μήνυση του παθόντος, για να διωχθούν, με συνέπεια να μη νοείται και ανάκλησή της !
  Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει συγκεκριμένα για ποια αδικήματα απαιτείται έγκληση του παθόντος, προκειμένου να κινηθεί η ποινική δίωξη ( ενδεικτικά να αναφέρουμε : φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση, δυσφήμηση, σωματική βλάβη κ.α).
  Η πρόβλεψη της έγκλησης, ως προαπαιτούμενου για την άσκηση ποινικής δίωξης, σε αυτά τα αδικήματα, σημαίνει ότι ο δράστης μένει ατιμώρητος, αν δεν υποβληθεί έγκαιρα η έγκληση (εντός 3 μηνών δηλαδή) από το θύμα ή αν αυτή ανακληθεί.
  Η ανάκληση της μήνυσης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, πριν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος αμετάκλητα, δηλαδή είτε πριν την πρωτοβάθμια Δίκη, είτε την ημέρα της Δίκης, είτε ακόμα και πριν αρχίσει η Δίκη σε δεύτερο βαθμό, οπότε καταβάλλεται ένα παράβολο στο δημόσιο ταμείο (το ύψος του παραβόλου εξαρτάται από το Δικαστήριο και ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο τριμελές πλημμελειοδικείο φτάνει τα 245 ευρώ, που δεν είναι και λίγα και γι'αυτό καλό είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία ποιος θα το πληρώσει) και ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται, λόγω παύσεως της ποινικής δίωξης.
  Εδώ πρέπει να τονιστούν τα εξής : 1. Για να γίνει δεκτή από το Δικαστήριο η ανάκληση, θα πρέπει να είναι παρών ο κατηγορούμενος ( ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί ) και να την αποδεχτεί , διότι υπάρχει περίπτωση, αν ο κατηγορύμενος πιστεύει ότι είναι αθώος και θέλει να το αποδείξει, να μη δεχτεί την ανάκληση.. (σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί). 2. υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ένα έγκλημα διώκεται κατ' έγκληση ή αυτεπαγγέλτως, ανάλογα με το πρόσωπο του δράστη π.χ αν μας τρακάρει κάποιος και τραυματιστούμε, χρειάζεται να υποβάλουμε έγκληση, εκτός αν ο οδηγός του άλλου οχήματος είναι επαγγελματίας οδηγός (ταξί, φορτηγό, κυβερνητικό όχημα κλπ), οπότε η τροχαία στέλνει το φάκελλο στον εισαγγελέα αυτεπαγγέλτως και εμείς καλούμαστε ως μάρτυρες.
  Τέλος, να πούμε, ότι για περιπτώσεις, όπως στην Κρήτη, όπου οι διάδικοι "τα έχουν βρει" (όχι φυσικά με ξύλο, χαχα), αλλά το αδίκημα δεν επιδέχεται ανάκληση μήνυσης, τα Δικαστήρια σχεδόν πάντα δείχνουν ..κατανόηση και εφόσον δουν ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιδικίας, συνήθως αθωώνουν τον κατηγορούμενο (με την αιτιολογία της ..παρεξήγησης), το οποίο είναι μάλλον θεμιτό και μη κατακριτέο, αν και στα εγκλήματα, η τιμώρηση του δράστη δεν αφορά μόνον το θύμα, αλλά και την Πολιτεία εν γένει, διότι λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.