Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ληστεία ή κλοπή ; η κρίσιμη διαφορά !

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για τους επονομασθέντες "ήσυχους ληστές", οι οποίοι μπαίνουν σε οικίες αθόρυβα, ενώ οι ένοικοι κοιμούνται και αφαιρούν αντικείμενα, αυτοκίνητα κλπ., χωρίς εκείνοι να αντιληφθούν το παραμικρό, θα πρέπει να διευκρινιστεί τούτο : νομικά, δεν πρόκειται για ληστές, αλλά για κλέφτες !
  Οι δημοσιογράφοι, αγνοώντας προφανώς τη σχετική διαφορά, ονομάζουν συλλήβδην ληστές όσους αφαιρούν ξένα πράγματα (και αντίστροφα, ονομάζουν κλέφτες τους ληστές ενίοτε).
  Η κρίσιμη λοιπόν διαφορά, που διαχωρίζει τα δύο εγκλήματα, είναι η άσκηση ή απειλή βίας, που υπάρχει μόνον στη ληστεία και όχι στην κλοπή, όπως εν προκειμένω.
  Αν κάποιος μπει σε ξένο σπίτι, με σκοπό να αφαιρέσει πράγματα, είτε το σπίτι είναι άδειο, είτε είναι μέσα οι ένοικοι, αλλά δεν καταλάβουν τίποτε, διότι π.χ κοιμούνται, τότε μιλάμε για κλοπή και όχι για ληστεία.
   Το ίδιο και όταν είναι π.χ δύο οι δράστες και με τη μέθοδο της απασχόλησης, ο ένας αποσπά την προσοχή του ιδιοκτήτη, ενώ ο άλλος κλέβει πράγματα, πάλι έχουμε κλοπή.
   Ληστεία υπάρχει όταν οι δράστες χρησιμοποιούν είτε βία είτε απειλή βίας (σημαδεύοντας π.χ το θύμα με όπλο) και μάλιστα σε 2 στάδια : ή αρχικά, για να κάμψουν την οιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης ή αργότερα, εφόσον έγιναν αντιληπτοί, για να "διαφυλάξουν" τα κλοπιμαία και να διαφύγουν.
    Έτσι, αν οι "ήσυχοι κλέφτες" γίνουν κάποτε αντιληπτοί από τα θύματά τους και χρησιμοποιήσουν βία, είτε για να κλέψουν είτε για να διαφύγουν, αυτομάτως ..μετατρέπονται σε ληστές.
    Οι συνέπειες της "μετατροπής" αυτής μόνον αμελητέες δεν είναι, αλλά μάλλον οδυνηρές για τους δράστες, θα λέγαμε : Η κλοπή καταρχήν είναι πλημμέλημα (φυλάκιση μέχρι 5 έτη) και υπό προϋποθέσεις κακούργημα, αλλά με ανώτατο όριο ποινής (κάθειρξης) τα 10 έτη.
    Αντίθετα, η ληστεία, επειδή είναι βιαιότερο, σκληρότερο και συχνά βάναυσο έγκλημα, είναι κακούργημα και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι την ισόβια κάθειρξη !
    Συμπέρασμα πρώτο : αν θέλουν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνουν ορθά και έγκυρα την κοινή γνώμη, καλό θα ήταν να μάθουν ορισμένες νομικές έννοιες, τουλάχιστον αυτές, που συναντώνται (δυστυχώς) συχνότερα στην καθημερινότητα και δεύτερο : αν κάποιος αντιληφθεί ότι έχουν μπει κλέφτες στο σπίτι του και "επιλέξει" να μην αντιδράσει, αλλά να προσποιηθεί ότι κοιμάται, ουσιαστικά "προσφέρει" στους δράστες μία ηπιότερη ποινική μεταχείριση, αλλά τουλάχιστον δε ρισκάρει τη ζωή του !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.