Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Δίκη της "αυγοβόλου" στο Ρέθυμνο

 Το Δικαστήριο του Ρεθύμνου καταδίκασε τελικά την 33χρονη φοιτήτρια (;), που πέταξε αυγό, μπροστά σε κάμερες μάλιστα, στον υφυπουργό Μανώλη Όθωνα, σε πεντάμηνη φυλάκιση, με αναστολή.
  Η κατηγορία ήταν "απρόκλητη έργω εξύβριση", έργω, διότι η προσβολή της τιμής του υφυπουργού έγινε με έργα (ρίψη αυγού) περισσότερο, παρά με λόγια (υπήρχε βέβαια και η κατηγορία για λόγω εξύβριση).
  Η εξύβριση, ήτοι η προσβολή της τιμής του άλλου, που γίνεται με έργα (π.χ φτύσιμο, ρίψη αυγού ή γιαουρτιού, μούτζες κλπ) ή με λόγια, όταν είναι απρόκλητη μάλιστα, δεν απαιτεί το θύμα να υποβάλει έγκληση, αλλά διώκεται αυτεπαγγέλτως, είναι δηλαδή βαρύτερο αδίκημα και τιμωρείται αυστηρότερα.
  Η είδηση της καταδίκης λοιπόν, ήταν λογική και αναμενόμενη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό, εκείνο που έχει νομικό ενδιαφέρον, εν προκειμένω, είναι άλλο : καταδικάστηκε τελικά για απλή εξύβριση και όχι απρόκλητη !
   Η γνώμη μου είναι πως το Δικαστήριο έσφαλε και με την απόφασή του διευρύνει επικίνδυνα την έννοια της "πρόκλησης".
  Δέχτηκε δηλαδή ότι η δράστης προκλήθηκε (!) από τον υφυπουργό και αντέδρασε έτσι : ποιά ήταν η πρόκληση εν προκειμένω ; ότι ψήφισε το μεσοπρόθεσμο (όπως ισχυρίστηκε η ίδια) ; αυτό είναι κάτι που αφορά 10 εκατομμύρια Έλληνες και μόνον η συγκεκριμένη κυρία θίχτηκε ;
   Είναι προφανές ότι η πρόκληση εκ μέρους του θύματος θα πρέπει να είναι αντικειμενική, άμεση, προσωπική και παρούσα, κατά τη στιγμή της επίθεσης και δεν αποτελεί πρόκληση το πως ερμηνεύει ο καθένας τα πράγματα.
   Με αυτή τη "λογική" της απόφασης, ας αναλογιστούμε 2 φανταστικές, αντίστοιχες υποθέσεις, όπου θα κρινόταν ότι υπάρχει πρόκληση (!!) : 1. κάθομαι σε μία καφετέρια και απέναντί μου, βρίσκεται μία κοπέλα, η οποία -κατά τη γνώμη μου- είναι ντυμένη σαν πόρνη, κάθεται προκλητικά και ξαφνικά πετάγομαι και της χύνω τον καφέ μου στη μάπα. στην απολογία μου για έργω εξύβριση, θα πω ότι με ..προκάλεσε ; (χαχα) και 2. ο γείτονας, ο οποίος κυκλοφορούσε μέχρι τώρα με ένα παλιό VW, εμφανίζεται μια μέρα στη γειτονιά να οδηγεί πολυτελές τζιπ MERCEDES. Αν πάω και το χαρακώσω με κλειδί από ζήλια, θα με δικαιολογήσει το Δικαστήριο ; θα δεχτεί ότι η φθορά δεν ήταν απρόκλητη ; !!
   Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές μας, κάθε φορά που νομοθετούν να σκέφτονται αν θα θιγεί κάποιος και θα πέσουν θύματα επίθεσης και μάλιστα δικαιολογημένα, σύμφωνα με την απόφαση !
   Η ψήφιση του μνημονίου κλπ-για μένα τουλάχιστον-υπήρξε πράξη ευθύνης απέναντι στη Χώρα, μία γενναία πράξη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες πρέπει να στηλιτεύονται και να τιμωρούνται αυστηρά, εκτός αν θέλουμε να γίνουμε ζούγκλα, όπου ο καθένας θα κάνει ό,τι να ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.