Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πάγκαλος κατά φοιτητή : σημειώσατε... (για Χ το κόβω)

  Η είδηση ότι ο κ.Πάγκαλος ζητά 1.000.000 ευρώ, ως αποζημίωση ηθικής βλάβης, από ..φοιτητή, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, διότι παρόμοιες αγωγές γίνονται κατά χιλιάδες.
  Λένε ότι οι ευκολότεροι τρόποι, για να πλουτίσει κανείς είναι τέσσερις (με τυχαία σειρά) : 1.πλούσιος γάμος 2. λαχείο και τυχερά παιχνίδια εν γένει 3. κληρονομιά και 4. αγωγή για ηθική βλάβη.
  Ορισμένοι είτε είναι εξαιρετικά εύθικτοι είτε νομίζουν ότι τα Δικαστήρια μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ σε όλους και χωρίς πολλές προϋποθέσεις.
  Η αλήθεια όμως είναι άλλη : η αποζημίωση της ηθικής βλάβης είναι σοβαρή υπόθεση, ρυθμίζεται από το Δίκαιο με συγκεκριμένους κανόνες και δεν πρέπει να ευτελίζεται έτσι από διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι είτε για λόγους εντυπωσιασμού (όπως εν προκειμένω) είτε με τη ..λογική πολλά ζητάς πολλά παίρνεις, αξιώνουν εξωφρενικά ποσά, τα οποία φυσικά ουδέποτε πρόκειται να δουν στα χέρια τους.
  Καταρχάς, για να θεμελιωθεί η ηθική βλάβη, απαιτείται η ύπαρξη παράνομης πράξης σε βάρος του "θύματος" και εν προκειμένω ότι ο κ. Πάγκαλος υπέστη συκοφαντική δυσφήμηση, όπως ισχυρίζεται ή έστω απλή δυσφήμηση ή εξύβριση κλπ.
  Θα πρέπει να αποδειχτεί δηλαδή ότι ο φοιτητής διέδωσε εις βάρος του ψευδείς ισχυρισμούς και μάλιστα εν γνώσει της αναλήθειάς τους και εν συνεχεία, αν αποδειχτεί, το Δικαστήριο θα περάσει στο στάδιο της επιμέτρησης της λεγόμενης εύλογης χρηματικής ικανοποίησης, για την ηθική βλάβη που υπέστη το θύμα.
   Το ύψος της αποζημίωσης δεν καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι : 1. το μέγεθος της ηθικής βλάβης 2. ο βαθμός πταίσματος (δόλου) του δράστη και 3. η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μερών.
   Το τελευταίο κριτήριο σημαίνει απλά ότι δεν μπορείς να ζητάς 1.000.000 ευρώ από το ..φοιτητή και 10.000 από το μεγαλοβιομήχανο ή το τηλεοπτικό κανάλι κ.ο.κ, αλλά το αντίστροφο.
    Το ύψος της αποζημίωσης δεν στοχεύει στον αφανισμό του δράστη, αλλά στην αποκατάσταση της τάξης και το συνετισμό του εναγόμενου.
    Κατόπιν των ανωτέρω, οι πιθανότητες να επιδικαστεί η εξωφρενική αυτή αποζημίωση είναι απειρολάχιστες (να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά Δικαστήρια είναι γενικά φειδωλά σε αυτά τα θέματα σε σχέση μάλιστα με Δικαστήρια άλλων χωρών, όπως Αμερική, Αυστραλία κλπ), εκτός αν αποδειχτεί ότι ο φοιτητής έχει περιουσία ..20.000.000 ευρώ !
    Το πιθανότερο είναι ο κ.Πάγκαλος και οι δικηγόροι του να ..μπέρδεψαν το φοιτητή Βαγγέλη Μυτιληναίο με τον συνονόματο μεγαλοεπιχειρηματία (ΧΑΧΑ).
   Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το ποσόν που θα λάβει, αν λάβει, να επαρκεί για να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας, για να μην κλαίγεται στα κανάλια ότι δεν έχει να το πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.